Epidemija COVID-19 vpliva na vse prebivalce Slovenije, še posebej negativno pa na družbene skupine, ki so že sicer v slabšem položaju.

Zaradi prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih in površinah so brezdomci nesorazmerno prizadeti. Zaprte javne sanitarije pa še dodatno otežujejo zagotavljanje osebne higiene, s čimer je večja verjetnost, da se poslabša njihovo zdravstveno stanje. Z odlokom vlade so zaprte tudi čistilnice oziroma pralnice (tudi samopostrežne), v katerih sicer brezdomci perejo perilo.

Izkušnje kažejo, da se v krizah posebej poslabša položaj tistih, ki so bili v manj ugodnem položaju že pred krizo, zato jim je v času epidemije potrebno posvetiti dodatno pozornost, v skladu z načelom “nikogar pustiti zadaj”.

Zagovornik načela enakosti občinam zato priporoča sprejetje prilagojenih ukrepov za brezdomce na način, da se jim zagotovi:

  • varne celodnevne nastanitve ter umik z ulic in omogočanje samoizolacije,
  • omogočanje uporabe zaščitnih sredstev,
  • dostop do sanitarij,
  • dostop do toplih obrokov,
  • možnost pranja perila,
  • dostop do substitucijskih terapij, ipd.

Če občine ne bodo sprejele potrebnih ukrepov, Zagovornik pričakuje, da bodo brezdomci kljub omejitvam gibanja odhajali na ulice, saj si bodo le tako lahko zagotovili osnovna sredstva za preživetje. To predstavlja resno oviro učinkovitemu soočanju z epidemijo in zagotavljanju pravic vseh prebivalcev do zdravja in zdravstvenega varstva. Zagovornik pri tem izpostavlja, da je pri iskanju rešitev ključnega pomena medobčinsko sodelovanje.

Celotno priporočilo je dostopno s klikom TUKAJ.