Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik se danes udeležuje Strokovnega posveta v organizaciji Unicefa in Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ob 30. obletnici Konvencije o otrokovih pravicah – Slovenija: prijazna do vsakega otroka?

“Letos mineva 30 let, odkar so Združeni narodi sprejeli Konvencijo o otrokovih pravicah. S tem so v svet poslali pomembno sporočilo in zavezo, da so otroci osebnosti z vsemi pravicami človeka, ki potrebuje skrb in zaščito. Ena od ključnih nalog Zagovornika načela enakosti je sprejemanje individualnih predlogov za obravnavo diskriminacije in presoja, ali gre v konkretnih primerih na neenako obravnavo. Starost je ena od varovanih osebnih okoliščin,” je ob tej priložnosti izpostavil Miha Lobnik, Zagovornik načela enakosti.

Starost je v skladu z Zakonom o varstvu pred diskriminacijo ena od varovanih osebnih okoliščin. Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je ob tem spodbudil starše, zakonite zastopnike, pedagoške delavce in ostale osebe, ki jim otroci zaupajo, da poročajo o primerih, ko so bili otroci neenako obravnavani ali zaradi njihove starosti ali zaradi drugih osebnih okoliščin, kot so etična pripadnost, spol, invalidnost.

Na fotografiji:
– Breda Božnik, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti,
– Tomaž Bergoč, UNICEF Slovenija in
– Miha Lobnik, Zagovornik načela enakosti.