Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti se je udeležil predstavitve projekta “Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi”, ki je potekala v organizaciji Ministrstvo za infrastrukturo na čelu z ministrico Alenko Bratušek.

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je ob tej priložnosti nagovoril prisotne.

»Posebej sem vesel, da je današnji projekt Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi ovirami verjetno eden tipičnih in boljših na tem področju, ki trenutno v Sloveniji potekajo. Spomnim se, da sem na začetku mandata, konec leta 2016 povprašal vladne resorje kaj delajo na tem področju in prav Ministrstvo za infrastrukturo je bilo tisto, ki takrat še ni prepoznalo svojega potenciala. Danes ga spoznavamo v popolnoma drugačni sliki, kar dokazuje, da je mogoče v kratkem času narediti velike korake. Zakon o varstvu pred diskriminacijo nas ščiti pred diskriminacijo zaradi različnih okoliščin, ki jih ljudje v življenju ne izbiramo sami. Zakon nam hkrati zagotavlja, da smo v družbi, vsaj teoretično, enakopravni, ne glede na to, kako smo z  osebnimi okoliščinami  zaznamovani. Pa vendar vemo, da lahko v življenju naletimo na primere kjer z reakcijo na posamezne krivice poskušamo te odpravljati. Drugi del, še veliko bolj pomemben pa je proaktivna akcija. In današnji projekt je dober primer tega, kako se lahko kot družba spreminjamo zato, da bi preprečevali posamične primere izključevanja. To je smer, ki prinaša napredek. Z odpravljanjem posamičnih krivic lahko pomagamo samo tistim, ki so se zmogli pritožiti. Brez drugega, sistemskega dela, pa ne gre. Tukaj je velika odgovornost na institucijah, ki imajo potrebno moč in kapaciteto, torej ministrstvih, občinah, vladi kot celoti.

Vlada RS ima zato v letošnjem letu, prihodnji mesec, priložnost, da sprejme priporočila, ki jih je dobila v okviru letnega periodičnega poročila Združenih narodov. Namreč, pri nas se na ravni vlade z diskriminacijo še ne ukvarjamo sistemsko, zato bi bilo dobro, da Vlada RS to priporočilo sprejme.

Za konec pa misel, ki se mi je utrnila na poti na ta dogodek. Včasih je bil izgovor za neodpravljanje fizičnih ovir, da to precej stane. Toda prioritete so ključne in odpravljanje  ovir ter vzpostavljanje sistemov, ki jih odpravljajo, je  možno in naporno. Morda  je odpravljanje fizičnih ovir  celo lažje, kot tistih drugih ovir, ki so v glavi. Ene morda malo več stanejo, druge so pa večji izziv. Vendar sem prepričan, da bomo v Sloveniji z energijo, ki jo danes tukaj čutim, nadaljevali v pozitivni smeri.«