Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je danes v sklopu terenskih obiskov po Sloveniji z ekipo sodelavcev na celodnevnem obisku na Koroškem. Dopoldne se je v prostorih Mestne občine Slovenj Gradec srečal z župani in ostalimi predstavniki koroških občin. Zagovornik načela enakosti je predstavil, kako lahko organ pomaga občankam in občanom, ki so ali se počutijo diskriminirani. Županje in župani so opozorili na neenakost prebivalk in prebivalcev Koroške pri dostopu do zdravstvenih, izobraževalnih in storitvenih dejavnosti, kot je dostop do bančnih storitev, zaradi slabe cestne infrastrukture. »Za Koroško je ključna prometna dostopnost. Preučili bomo, kaj lahko na tem področju naredimo v okviru našega organa. Diskriminacija na podlagi kraja bivanja je zakonsko prepovedana,« je izpostavil Miha Lobnik.

V sklopu obiska Zagovornika načela enakosti na Koroškem je v prostorih občine Ravne na Koroškem od 14.30 do 16.30 delovala terenska pisarna Zagovornika za občanke in občane koroških občin. Zagovornik načela enakosti je obisk nadaljeval v Centru za usposabljanje, delo in varstvo v Črni na Koroškem.

Ob 17. uri je Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik na javni tribuni v Medgeneracijskem centru v Ravnah na Koroškem predstavil delovanje organa in odgovarjal na vprašanja o diskriminaciji.

Zagovornik načela enakosti je nov neodvisen državni organ. Podoben organ za varstvo pred diskriminacijo imajo vse države EU. V Sloveniji ga imamo dve leti in je lani obravnaval več kot 200 primerov, največ s področja zaposlovanja, invalidnosti in narodnosti.

Zagovornik načela enakosti je v sklopu terenskih obiskov po Sloveniji februarja obiskal Šaleško dolino.