Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik se na Dunaju udeležuje Foruma o temeljnih človekovih pravicah 2018, skupaj s 600 udeleženci iz mednarodnih, evropskih in nacionalnih organizacij za človekove pravice, institucij in agencij Evropske unije, poslanci nacionalnih parlamentov, predstavniki lokalnih skupnosti, strokovnjaki s področja prava, iz sveta gospodarstva, športa, umetnosti  in nevladnih organizacij ter drugimi predstavniki civilne družbe.

“Brez spoštovanja načela enakosti ni mogoče dejansko uresničevati človekovih pravic,” poudarja zagovornik načela enakosti Lobnik, ki sodeluje v razpravah o temeljnih izzivih, s katerimi se sooča Evropa.  Organi, ki pokrivajo področja načela enakosti, so prvi, ki zagovarjajo temeljne vrednote EU in pravico do nediskriminacije. Imajo ključno vlogo pri zagotavljanju enakih pravic in enakih možnosti za vsakogar na vseh področjih družbenega življenja.

Udeležence je uvodoma nagovorila evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova, ki je pozvala politike k odgovornosti za besede, ki jih izrečejo. Politiki morajo se morajo zavedati, da njihove besede lahko postanejo opravičilo za dejanja, ki jih posamezniki naredijo iz strahu in stiske. Mediji pa morajo bdeti nad politiko, da tega ne pozabi. “Strah me je politike identitete, ki temelji na izključujočem nacionalizmu. Poskusiti moramo razumeti, zakaj se ljudje obračajo k takšni viziji sveta kljub tragični in ne tako oddaljeni evropski preteklosti in zakaj to ni več le govorica obrobnih in skrajnih strank,” je opozorila Jourova.

Predsednik Foruma Michael O’Flaherty pa je v uvodnem nagovoru  poudaril: “Naša naloga je, da jezo preobrazimo v nove ideje in nove strategije za bolj solidarno, pravično in dostojanstveno družbo, kakršno si želimo. To je namen Foruma o človekovih pravicah.”