Ste bili kdaj obravnavani slabše samo zato, ker ste moški ali ženska? Ste bili kdaj obravnavani slabše, ker ste mlajši ali pa starejši? Vas je nekdo slabše obravnaval zaradi vašega priimka ali barve vaše kože? Ali pa morda poznate koga, ki se mu je to zgodilo?

Vsi našteti primeri neenake obravnave kažejo na različne razloge, zaradi katerih so ljudje lahko diskriminirani. Diskriminacija je vsaka neupravičena neenaka obravnava osebe zaradi teh njenih osebnih okoliščin. V Sloveniji nihče ne sme biti neenako obravnavan.

Na to z razstavo Zagovornika načela enakosti opozarjajo ambasadorke in ambasadorji enakopravnosti, enake obravnave in enakih možnosti. Vsak predstavlja eno od osebnih okoliščin. To so tiste značilnost, ki jih ljudje ne izberemo sami, pa so pogosto razlog za izključevanje.

Izobraževanje javnosti o posledicah diskriminacije je eno glavnih in najbolj učinkovitih orodij za njeno preprečevanje. Prav to je namen mednarodnega dneva za odpravo rasne diskriminacije, ki ga obeležujemo 21. marca, in tedna boja proti rasni diskriminaciji.

Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti, ob razstavi: »Zagovornik je v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana ob tem prazniku spoštovanja med ljudmi pripravil razstavo, ki krepi zavedanje o tem, kaj diskriminacija je in kako ravnati v primeru suma neenake obravnave. Razstava pa je tudi povabilo vsem, da v življenju večkrat izkoristimo priložnost in smo tudi sami, ko trenutek to od nas zahteva, zagovorniki enakih možnosti.«

Vljudno vabljeni v Zgodovinski atrij Mestne hiše v Ljubljani od 19. do 28. 3. 2021 med 8. in 20. uro.

Vstop je prost.