So podnapisi dovolj, da bodo vsebino razumeli resnično vsi gledalci? Kaj pa tisti, ki ne vidijo? Kako pa je s spletnimi stranmi? Je običajna velikost črk primerna za vse bralce? Kaj pa barva črk in barva ozadja? In kako informacije povedati in preurediti, da jih bodo razumeli tudi tisti, ki iz različnih razlogov potrebujejo prilagoditve načina posredovanja, da bi sporočila lahko sprejeli in razumeli?

Z vsemi temi in še več vprašanji, povezanimi z dostopnostjo informacij, se ukvarjajo v Službi za dostopnost RTV Slovenije. Skrbijo za dostopnost televizijskih, radijskih in spletnih vsebin, s tem pa tudi za to, da bi bilo kar čim več prebivalcev v Sloveniji primerno informiranih.

Kako to počnejo, so se na pobudo in pod vodstvom varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenije Ilinke Todorovski seznanili svetovalci Zagovornika.

Prilagajanje vsebin čim širšemu krogu uporabnikov

Pravica do informiranosti je ena od temeljnih človekovih pravic. Je ključna za sprejemanje utemeljenih odločitev in za vključenost v družbo. V javnem zavodu RTV Slovenija veliko pozornosti namenjajo prilagajanju televizijskega programa, spremembe pa potekajo tudi na spletnem portalu RTV Slovenije – MMC-ju.

Vsebine za gluhe in naglušne prilagajajo s podnapisi in s pomočjo tolmačic in tolmačev za znakovni jezik. Tako podnaslovijo približno 750 oddaj na mesec, skupno pa je trenutno podnaslovljenih že več kot 25 tisoč oddaj.

Za slepe in slabovidne program prilagajajo z zvočnim opisovanjem in zvočnimi podnapisi. Pri zvočnem opisovanju gre za »prevajanje slike v besedo«. Zvočni podnapisi pa se uporabljajo za zvočni izrek podnaslovljenih tujih govorcev.

Na spletnem portalu MMC od spomladi pripravljajo vesti tudi v lahkem branju, ki jih po njihovi oceni potrebuje približno pol milijona prebivalcev. To so predvsem osebe z motnjami v duševnem razvoju in duševnem zdravju, osebe z demenco, starejši, tujci in drugi.

V načrtu je tudi vzpostavitev ločenega spletnega portala, na katerem bi bile vse vsebine v lahkem branju in prek katerega bi se čim več ljudi usposobilo za samostojno branje in razumevanje novic.

Vse dostopne vsebine so dosegljive na posebnem portalu RTV Slovenije Dostopno.si.

Sovražni govor zatrt že v kali

Pri Zagovorniku načela enakosti obravnavamo tudi primere sovražnega govora oziroma pozivanja k sovraštvu ali diskriminaciji.

Zato so se svetovalci Zagovornika seznanili tudi z delovanjem sistema za moderiranje komentarjev na spletnem portalu MMC, ki moderatorjem pomaga zaznati neprimerne, žaljive in tudi sovražne komentarje.