Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je bil slavnostni govornik na prireditvi ob svetovnem dnevu spomina na romske žrtve holokavsta, ki je potekala v Murski Soboti.

Lobnik je v svojem nagovoru izpostavil pomembnost ohranjanja spomina na dogodke iz preteklosti: »V času Tretjega rajha je poleg mnogih drugih življenje izgubilo tudi pol milijona Romov in Sintov. Cilj teh nepojmljivih sovražnih dejanj je bil dokončen izbris Romov in Sintov ter mnogih drugih. Ob spominjanju na Porajmos moramo zato vedno znova odločno poudariti, da so bila ta dejanja okrutno nečloveška in da moramo storiti vse, da se ne bi nikoli več ponovila.«

Poudaril je, da je treba o Porajmosu, kot romska skupnost imenuje nacistični genocid nad romskim prebivalstvom, vsakič znova govoriti kot o hudi človeški tragediji in imeti to prepričanje za enega od temeljev, na katerem lahko složno gradimo družbo varnosti in enakopravnosti za vse.

»Na žalost pa se zdi, da se število poročil o diskriminaciji, o nestrpnosti v besedah in o zločinih iz sovraštva še vedno povečuje. Nestrpnost, sovraštvo in prezir do romske skupnosti še kar zaznamujejo življenja premnogih Romov po vsej Evropi,« je povedal.

»Spomin na Porajmost nam ponuja priložnost za razmislek o bolj učinkovitem delovanju za pozitivne spremembe položaja Romov v družbi danes,« je nadaljeval Lobnik. »Ta proces je vseevropski. V njem bo pomembno vlogo v prihodnosti imel tudi novi Strateški okvir Evropske unije za enakost, vključevanje in udeležbo Romov. Ta za Slovenijo in druge države članice Unije predstavlja novo priložnost, da se z ustreznimi ukrepi izboljša položaj Romov v družbi. Da se dejansko zagotovi enaka obravnava in enake možnosti za vse pripadnike romske skupnosti.«

Vodilo teh prizadevanj mora biti sodelovanje in vključujoč dialog, je še poudaril zagovornik, saj lahko spremembe na bolje prinese le delovanje, v katerem bodo enakovredno prispevali državne in lokalne oblasti, civilnodružbene organizacije in romska skupnost.