Tisti, ki doma nimajo pralnega stroja ali pa nimajo doma, zaradi omejitev v času epidemije ne morejo prati oblačil in pralnih zaščitnih mask.

Zaprte so samopostrežne pralnice, ki jih ministrstvo za gospodarstvo ni uvrstilo med nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja. Zaradi omejitev socialnih stikov so omejene možnosti pranja oblačil pri družini, prijateljih in znancih.

Pranje oblačil v epidemiji enako pomembno kot higiena rok

Pranje oblačil je za preprečevanje širjenja novega koronavirusa vsaj tako pomembno kot umivanje in razkuževanje rok. Predstavlja tudi minimalen standard higiene, potreben za ohranjanje dostojanstva vsakega posameznika.

Pri Zagovorniku se zavedamo, da so tudi samopostrežne pralnice zaprte kot ukrep za zajezitev prenosa okužb s koronavirusom, kar je legitimen cilj. Vprašanje pa je, ali je popolno zaprtje teh pralnic primerno in nujno potrebno sredstvo za doseganje tega cilja.

Po oceni Zagovornika trenutna ureditev prekomerno posega v položaj posameznikov, ki jim je zagotavljanje minimalnih higienskih standardov onemogočeno izključno na podlagi njihovega družbenega položaja in premoženjskega stanja.

Zajezitev prenosa okužb je možno zagotoviti z milejšim ukrepom

Samopostrežne pralnice perila bi lahko bile odprte ob upoštevanju priporočil, ki veljajo pri drugih storitvah, ki so tudi v času epidemije na voljo prebivalstvu.

Omejeno bi lahko bilo število oseb, ki so hkrati v pralnici. Obvezna bi bila uporaba mask in rokavic pri uporabi strojev. Oprema bi se lahko redno razkuževala in čistila. Predpisana bi lahko bila najnižja temperatura pranja oblačil in podobno.

Ministrstvu za gospodarstvo je Zagovornik zato predlagal, naj med nujne storitve, ki morajo biti prebivalcem na voljo v času epidemije, uvrsti tudi samopostrežne pralnice perila.

Kliknite TUKAJ za dostop do celotnega priporočila Zagovornika.