Zagovornik načela enakosti med 20. in 22. oktobrom 2021 v Ljubljani gosti Peto regionalno konferenco zagovornikov načela enakosti iz jugovzhodne Evrope. Tema predstavitev in razprav na dogodku bo vpliv pandemije covida-19 na različne skupine prebivalstva in na delo organov za varstvo pred diskriminacijo. Pogovori bodo tekli tudi o priložnostih krepitve sodelovanja med nacionalnimi organi.

Konference se udeležujejo predstavniki organov za enakost Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Hrvaške, Severne Makedonije in Srbije. Ti so novembra 2016, ko je bila v Beogradu organizirana prva takšna konferenca, podpisali izjavo o sodelovanju.

Na dogodku bodo tudi predstavniki najpomembnejših evropskih ustanov in organizacij s področja varstva pred diskriminacijo. Prek spleta bodo tako nastopile evropska komisarka za enakost Helena Dalli, predsednica Komisije Sveta Evrope za boj proti rasizmu in nestrpnosti (ECRI) Maria Daniella Marouda in predstavnica Agencije EU za temeljne pravice (FRA) Rossalina Latcheva. Med razpravljavci bo tudi izvršna direktorica Evropske mreže organov za enakost – Equinet Anne Gaspard.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo ob pričetku konference za udeležence priredil sprejem in zbrane tudi nagovoril. Na sprejemu bosta spregovorila tudi zagovornik načela enakosti Miha Lobnik in predsedujoča izvršnemu odboru Equineta Tena Šimonović Einwalter.

V četrtek, 21. oktobra 2021, bodo govorci in razpravljavci v Hiši Evropske unije. Uvodoma jih bodo nagovorili zagovornik načela enakosti, izvršna direktorica Equineta, predsednica državnozborske Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti Nataša Sukič in državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič.

Sledili bosta dve razpravi – ena pod splošnim naslovom Epidemija covida-19 kot izziv za enakopravno obravnavo in enake možnosti, druga pa bo posvečena posameznim tematikam, s katerimi se glede epidemije covida-19 ukvarjajo organi za enakost. V razpravi bo sodelovalo več predstavnikov teh ustanov iz različnih držav, predstavniki mednarodnih organizacij in nekateri strokovnjaki.

Zagovornik bo pripravil spletni prenos tega dela konference, spremljati ga bo mogoče na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=cCWMxCt-zOI.

 

Program konference je dostopen na naslovu https://www.zagovornik.si/wp-content/uploads/2021/10/211015-Zagovornik-program-SI-EN-A4-1.pdf.