Evropska unija temelji na vladavini prava in spoštovanju človekovih pravic. Temeljne pravice lezbijk, gejev, biseksualnih, transspolnih, interspolnih in kvir (LGBTIQ) oseb so kljub temu še vedno kršene. Na Poljskem se je leta 2019 več manjših mest celo razglasilo za območja, kjer te osebe niso dobrodošle.

To prakso, ki se je medtem razširila tudi na Madžarsko, je obsodila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Napovedala je, da si bo v svojem mandatu na vso moč prizadevala vzpostaviti Unijo kot prostor brez diskriminacije tudi za LGBTIQ-osebe.

Obsodbi diskriminacije LGBTIQ-oseb se je z resolucijo o tem, da je Evropska unija prostor, v katerem je LGBTIQ-skupnost svobodna, pridružil tudi Evropski parlament. Evropski poslanci so z veliko večino povedali, da morajo biti pravice teh oseb brezpogojno spoštovane.

Povod za sprejetje te izjave je bilo prav dogajanje na Poljskem, kjer so diskriminacija in napadi na LGBTIQ-skupnost v porastu. Proti pripadnikom te skupnosti nastopajo politiki in provladni mediji, oblasti jim onemogočajo shode in druge oblike osveščanja o njihovih pravicah, so opozorili poslanci.

Poudaril so, da so tudi poljske oblasti dolžne vse pripadnike manjšin varovati pred sovražnostjo in nasiljem. Ponovili in potrdili so tudi stališče predsednice von der Leyen, da so območja, kjer LGBTIQ-osebe niso dobrodošle, območja brez človečnosti in da taka območja nimajo mesta v Uniji.

V izjavi so obsodili vse vrste nasilja in diskriminacije na podlagi spola, spolne identitete in spolne usmerjenosti. Poudarili so, da je boj za enakost in proti diskriminaciji v Evropski uniji skupna odgovornost vseh in zahtevali ukrepanje lokalnih in državnih oblasti. Predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija pa zato pozvali, naj sprejeto resolucijo posreduje vsem vladam in parlamentom članic Unije.

Evropska komisija je sicer novembra 2020 predstavila prvo strategijo EU za enakost LGBTIQ-oseb. Z usmerjenimi ukrepi naj bi do leta 2025 dosegli, da bodo visoki standardi pravnega varstva človekovih pravic s papirja prenesli v realnost v vseh članicah Unije. Več o tem v zapisu na povezavi https://www.zagovornik.si/prva-strategija-eu-za-enakost-lgbtiq-oseb/.

Kako so o Resoluciji o razglasitvi EU kot svobodnega območja za osebe LGBTIQ glasovali evropski poslanci, je objavljeno na https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/PV-9-2021-03-11-RCV_FR.pdf (stran 243).