Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je članom Komisije Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide predstavil ključne poudarke Rednega letnega poročila za leto 2019. Tretje letno poročilo Zagovornika načela enakosti kaže, da se je s krepitvijo delovanja in prepoznavnosti Zagovornika povečalo tudi število prijav diskriminacije in prošenj za svetovanje strankam. Kot je izpostavil Miha Lobnik, je organ v letu 2019 pripravil 27 priporočil in dodatne posebne ukrepe za pravičnejšo in bolj solidarno družbo. Ob tem je v preteklem letu Zagovornik prejel v obravnavo 200 novih zadev, še enkrat več kot v letu 2018, ko jih je prejel 93. V letu 2017 je bilo prijav diskriminacije 79.

Sodelavci Zagovornika so lani zaključili obravnavo 158 primerov. V 95 primerih (60%) je Zagovornik strankam nudil svetovanje, v preostalih 63 primerih (40%) pa izvedel in dokončal uradni postopek ugotavljanja diskriminacije.

Zagovornik Miha Lobnik je državnim svetnikom predstavil tudi novost v letnem poročilu, kazalo ključnih pojmov. “S to novostjo želimo poročilo še bolj približati uporabnikom in jim olajšati selektivno branje poročila iz vidika posameznega ožje določenega zanimanja ali perspektive,” je dejal zagovornik Miha Lobnik.

Državni svetniki so v razpravi pohvalili temeljito in pregledno letno poročilo za leto 2019, še posebej pa količino dela, ki ga je Zagovornik načela enakosti opravil v lanskem letu.

Letno poročilo Zagovornika za leto 2019, v katerem sta tudi prevoda Poročila Evropske komisije proti rasizmu in nestrpnosti v Sloveniji in Univerzalnega periodičnega pregleda OZN, je dostopno s klikom TUKAJ.